Ač může vypadat nevinně, je kočka velký predátor

K zahradě u domu pes a kočka patří odedávna. Kdysi veskrze praktické důvody pro jejich pořizování dnes nahradila spíše touha po chlupatém mazlíčkovi pro radost. Ovšem i ten nejroztomilejší pejsek či kočička dokáže na zahradě způsobit pěknou neplechu.

Pes a jeho teritorium

Pes je zvíře teritoriální a s tím souvisí i některé problémy, které nám může způsobovat na zahradě. Obecně však platí, že většině škod způsobených psem lze předcházet od mala jeho výchovou. Při správném vedení lze psa naučit, aby neběhal přes záhony ale po cestě a aby v nich nehrabal. Jelikož pes si hlídá své území tedy zahradu i před cizími psy, jsou některá místa zejména okolo plotu velmi brzy sešlapaná. Měli bychom na to myslet při výsadbě a nedávat k plotu méně odolné rostliny a trávu, ale naopak vytvořit podél plotu úzkou cestičku např. z kamene, dlažby nebo jen zamulčovanou štěpkou. Do míst, kam nechceme, aby chodil, je lepší než systém různých provizorních hrazení vysázet živý plot např. z pichlavé hlošiny (Pyracantha).

Pichlavá předzahrádka s drobnokvětými růžemi snižuje pohyb cizích psů a koček v ní Pichlavá předzahrádka s drobnokvětými růžemi snižuje pohyb cizích psů a koček v ní

Aby pejsek značkováním neničil rostliny

Velkým problémem je také psí moč. Psí moč je hodně koncentrovaná, velmi snadno a rychle tak dokáže spálit rostliny. Proto místo, kde pes pomočil rostlinu nebo trávník, bychom měli hned pořádně prolít vodou. Předcházení těmto škodám opět spočívá v důsledné výchově a také v pravidelných procházkách. Na zahradě mu můžeme rovněž vyčlenit místo ideálně vysypané drobným štěrkem nebo pískem, kde ho naučíme chodit na záchod. Zvláště psím samečkům, kteří mají potřebu značkovat si své území, můžeme nabídnout na exponovaných místech (na rozích, poblíž plotu) speciální značkovací body. Může to být dřevěný kůl apod. usazený ve štěrku. Dokonce lze zakoupit i speciální psí pisoár. Principiálně jde o děrovaný patník (dřevěný, betonový) s malou nádržkou uvnitř. Psí moč v malém množství ulpí uvnitř, pach tak nutí psa chodit stále na stejné místo a přeznačkovávat. Minimalizuje se tak močení na rostliny či fasádu domu.

Psí pisoár Psí pisoár

Také psí výkaly nejenom působí nevábně, ale rovněž dokážou spálit rostliny, které se jich dotýkají. Proto bychom měli pravidelně zahradu kontrolovat a sbírat je. Co však s nimi dále? Do kompostu bychom je kvůli riziku chorob a parazitů raději neměli přidáva, v popelnici zase silně zapáchají. Mnoho majitelů je proto zakopává na odlehlém místě na zahradě. Vyrobit či zakoupit lze i speciální septik (psí záchod Doggie Dooley), což je vlastně zasakovací nádržka, do které se vhazují výkaly, dolívá voda a přisypávají vhodné rozkladné bakterie. Díky tomu toaleta vůbec nezapáchá a přebytečná tekutina (bohatá na dusík) s rozloženými výkaly se vsakuje do půdy.

Psí toaleta pro bezpečnou likvidaci psích výkalů (2) Psí toaleta pro bezpečnou likvidaci psích výkalů (2)

Kočka je velký predátor

Druhým domácím mazlíčkem, kterého máme spojeného se zahradou, je kočka. Odedávna si ji lidé pořizovali hlavně kvůli likvidaci myší, potkanů a dalších hlodavců. V tomto její význam vůbec neklesá, na zahradě a dvorcích se těchto nevítaných hostů najde stále mnoho. Kočka je však mnohem nezávislejší než pes, proto i výchova je velmi těžká a často žije v našem okolí polodivokým způsobem života. Možná i kvůli tomu se lidé dělí na dva tábory – milovníky koček a ty, které je nedokážou vůbec vystát.

Kočka je predátor (a to i ta domácí gaučová krmená výběrovými konzervami) a má velké lovecké pudy a tvory na zahradě bohužel nerozlišuje na užitečné a škodlivé. A tak se její kořistí kromě zmíněných hlodavců stávají také nejrůznější ptáci, hmyzožravci jako rejsek, nebo i slepýši a dokonce i užovky. Zabránit lovení zmíněných živočichů je velmi těžké, účinný je určitě speciální kočičí obojek s rolničkou. Jinak pomůže prevence, vyvěšujeme-li ptačí budky, vždycky by měly být vyrobené podle správné metodiky, tedy s dostatečnou vzdáleností otvoru od dna budky (minimálně 15 cm), aby kočka na mláďata nedosáhla, nevhodné je rovněž bidýlko, o které se snadno zapře. Budka a krmítko by měly být na místě hůře přístupném pro kočku například zavěšené na stěně domu, pokud je máme na stromě, můžeme pod strom vysázet pichlavé keře (růže, mahonie). Ostatním zmíněným tvorům bychom na zahradě měli poskytnout dostatek úkrytů (kamenná zídka, hromada klád apod.).

Kočičí výkaly

Velkým problémem je kálení koček do kyprých záhonů. Už samotné nalezení takové pokladu například při pletí není vůbec nic příjemného, nehledě k velkému riziku chorob a parazitů. Vždy proto zeleninu ze záhonku důsledně umýváme tekoucí vodou. Vstupu na záhonek můžeme zabránit například rozházením pichlavých větviček (např. angrešt, dřišťál), nebo jakoukoliv vhodnou mechanickou zábranu vstupu do záhonu (konstrukce se sítí proti ptákům). Kočky také velmi rády ulehávají do výsevních misek a truhlíku. Zde pomůže třeba zapíchnutí množství tenkých proutků. Pokud již jsou rostliny vzrostlé, většinou už je takový záhon (truhlík) neláká, proto se snažíme minimalizovat dobu, kdy je záhon prázdný a například po sklizni jednotlivých druhů plodin rovnou vysévat zelené hnojení. Podobně jako psům můžeme zkusit kočkám nabídnout venkovní atraktivní místo pro toaletu nejlépe se suchým a pravidelně měněným stavebním pískem. A naopak máme-li na zahradě dětské pískoviště, vždy jej zakrýváme plachtou.

Kočky si někdy vybírají zvláštní místa odpočinku např. květináč s čerstvě vysetými bylinkami Kočky si někdy vybírají zvláštní místa odpočinku např. květináč s čerstvě vysetými bylinkami

Rostliny, které mohou zmírnit škody na zahradě

Mezi rady jak zamezit pohybu domácích mazlíčků na místech, kde je nechceme, je i využívání aromatických rostlin. Výsledek nelze úplně zaručit, protože každé zvíře je individuum a zapáchá mu něco jiného (jedna naše kočka například nesnášela pach petržele, druha ji naopak milovala). Rozhodně tím ale majitel nic nezkazí a může vyzkoušet, která rostlina nevoní přímo jeho miláčkovi. Především se jako velmi odpudivá pro kočky a psy uvádí kopřivěnka psí (Coleus canina). Vyzkoušet lze třeba levanduli, rozmarýn, routu vonnou (Ruta graveolens), mátu kobercovou (Mentha pulegium) nebo smil úzkolistý (Helichrysum angustifolium).

Pichlavá předzahrádka s drobnokvětými růžemi snižuje pohyb cizích psů a koček v ní Pichlavá předzahrádka s drobnokvětými růžemi snižuje pohyb cizích psů a koček v ní

 

Psáno pro časopis Zahrádkář.