Partyzánský výsadba ve Vídni

Jak se postupně přesvědčuji, touhu rýpat se v zemi a něco pěstovat má až překvapivě mnoho lidí. Jak však tuto touhu naplnit i v případě, že nemáme k dispozici žádný kus půdy, o kterou bychom mohli pečovat a byt je už plný rostlin v květináčích a balkón už taky přetéká různými druhy květin a bylinek.

V takovém případě se nabízí mírná občanská neposlušnost (či naopak angažovanost), tedy osázet nějaké zanedbané veřejné místo. Pro takové zahradničení se používá název Guerilla gardening (doslova přeloženo partyzánské zahradničení) a potkat se s ním můžeme převážně ve větších městech Ameriky, Austrálie a Evropy. O tom, že to není jen partyzánština několika málo jedinců, svědčí i různé internetové stránky a  facebookové skupiny pro konkrétní města (odkazy pod článkem).Cílem „partyzánských“ zahradníků není jen ukojení vlastní touhy po rýpání se v zemi, ale hlavně snaha o zkrášlení  i zužitkování veřejného prostoru v blízkém okolí. Proto se s partyzánskými výsadbami setkáme často na velmi rušných ulicích.

partyzánský vysazené slunečnice

partyzánský vysazené slunečnice

Partyzánsky můžete zahradničit na vlastní pěst či se přidat k některé skupině (viz. odkazy), které jsou většinou otevřené pro další zájemce. Vždy ale mějte na paměti, že i když se jedná o sebevíce bohulibou činnost, je stále nelegální (čtěte zde http://frankbold.org/poradna/kategorie/ochrana-prirody-a-krajiny-ochrana-lesa-a-pudy/rada/rizika-partyzanskych-zahradek-g ), ale většinou tolerovanou aktivitou.

Pár zahradnických rad pro začátek:

  • vybírejte rostliny nenáročné (afrikán, maceška, krásenka, máta, oregano).
  • nebojte se i užitkových druhů (zelenina, bylinky)
  • výsev ze semínka je náročnější, půda musí být dobře připravená a pravidelně zalévaná. Proto je lepší si rostliny předpěstovat doma v truhlíku, nebo nakoupit v zahradnictví
  • při výběru místa myslete i na blaho rostlin – tj. dostatek půdy k růstu a nevybírat místane, kde hrozí sešlapávání (vysadit rostlinu do vyloupnuté dlažební kostky chodníku sice může vypadat první den efektně, ale rostlina zde jistě dlouho nezůstane)
  • rostlině můžete přilepšit organickou hmotou. Raději volte kompost (lze koupit i pytlovaný) než různé zahradnické substráty (viz. pěstování bez rašeliny)
  • vybírejte si místa, kde rostliny nebudou nikoho omezovat a také místa kde pravidelně chodíte, abyste mohli eventuálně rostlinky občas prokypřit nebo zalít
  • nebuďte megalomani J . Pár dobře opečovávaných rostlinek Vám dá lepší pocit, než na různých místech velké množství chřadnoucích jedinců

https://www.facebook.com/pages/Guerrilla-Gardening-Brno/510213729076349

https://www.facebook.com/groups/54799050553/

http://www.guerrillagardening.org/

Ulici lze ozelenit i pomocí nejrůznějších nádob (zde hlavně maltovníky, které lze koupit v každém hobby marketu)

Ulici lze ozelenit i pomocí nejrůznějších nádob (zde jsou maltovníky, které lze koupit v každém hobby marketu)