Dalším významným pomocníkem v boji proti mšicím je zlatoočka.

Zlatoočka má nejenom krásné jméno ale i vzhled. Určitě jste již tento létající hmyz viděli. Zelené tělíčko (někdy přecházející do hněda), třpytivá průhledná křídla a kovově lesklá očka.

Kromě estetického potěšení, nám zlatoočka pomáhá také v boji proti mšicím. Dospělci jsou totiž na sladké a tak jím velmi chutná šťáva ze mšic. Na rozdíl ale od mravenců mšice (kteří si mšice pěstují) první usmrtí a pak až hodují. Když není k dispozici dostatečné množství sladkých mšic, dokrmuje se na nektaru rostlin.

zlatoocka-larva_201_173

Larva zlatoočky sice příliš krasavice není, o to má ale větší hlad, což je v boji proti mšicím důležitá vlastnost. Kromě mšic mají v oblibě i housenky, larvy much, červce, svilušky a jiné drobné škůdce. Svoji kořist nepozře přímo, ale svými kusadly do ní vpustí trávící šťávy a pak jí vlastně vysaje. Navíc si ještě larvičky některých druhů zdobí své tělo vysátými tělíčky mšic. Nejde zde však o krásu, ale o obranu před sluníčkem. O účinnosti (tedy žravosti) larviček svědčí i to, že např. ve Velké Británii si je lze objednat, nechat poštou doručit a poté umístit na místa napadené mšicemi.

Velmi zajímavé jsou také vajíčka zlatooček. Ty jsou umístěny na dlouhé stopce a připomínají tak spíše houbičky.

zlatoocka-vajicka_200_172

Pro přilákání a udržení zlatooček je opět vhodné upřednostňovat pestrou směs kvetoucích rostlin.  Vysadit i květiny s drobnějšími kvítečky, které krásnoočkám zajistí dostatek nektaru, když nebudou při ruce zrovna žádné mšice. Oblíbené mají například řebříčky (Achillea), tařici (Alyssum), limonku neboli statici (Limonium) a kdo chce být stylový, pak může krásnoočce dopřát rostlinu se jménem krásnoočko (Coreopsis).  Velmi mají rády také různé bylinky jako mateřídouška, máta, oregano apod.