Bazalka, kopr, koriandr a majoránka. Bylinky vhodné k pěstování v květináči na balkóně nebo za oknem na parapetu. Velmi snadno se pěstují a jsou z nich velmi chutné ingredience do naší kuchyně. Jak a kdy je sbírat se dočtete právě tady.

Bazalka

Sbíráme čerstvé výhonky nebo jen lístečky, nejdříve však 6 týdnů po vzejití rostlinek. Pro sušení sbíráme lístky před vykvetením rostliny. Při květu začínají být lístky tuhé a trpké. Lístky bazalky se také dají zamrazit.

Bazalka se používá hlavně v kombinaci s rajčaty. Její jemná chuť ale umožňuje bezpočet kombinací v omáčkách, polévkách, salátech, masitých jídlech atd.

bazalka_225_198

Kopr

Čerstvé lístky se mohou sbírat podle aktuální potřeby, jsou také velmi vhodné pro zamražení. Často se zavařují v sladkokyselém nálevu. Semena sbíráme, když se zbarví do světle hnědé.

Kopr se nemusí používat jen na koprovku. Je výborný v kombinaci s rybami, čerstvým sýrem nebo do polévek. Semena kopru se mohou využít např. pro výrobu voňavého octu.

kopr_226_199

Koriandr

Lístky se používají jen v čerstvém stavu a to hlavně do asijské kuchyně. Jsou i jednou z hlavních složek indického kari koření. Naopak plodenství, které sbíráme po zhnědnutí, je klasické „vánoční“ koření a používá se například do perníku.

koriandr-s-bazallkou-sluneckem_224_197

Majoránka

Pro čerstvé využití i sušení ustříhneme celou rostlinku pár centimetrů nad zemí těsně před rozkvětem. Rostlinka bez problému znova obroste a je možné po pár týdnech dělat další sklizeň. Velmi vhodná na sušení ale i mražení.

Majoránka se velmi hodí do staročeských jídel zejména s bramborami (bramborák, bramboračka). Výborným doplňkem je také k pečeným masům nebo luštěninám.