Pěstování bylinek a zeleniny je snadné. Chce to ale dodržet některé postupy.  Určitě jedním z nejdůležitějších je správné vysetí semínek. Jaké vybrat výsevní misky, jak si vyrobit vlastní výsevní substrát a hlavně jak správně vysévat semínka. Součástí článku je i fotonávod výsevu.

Vhodné nádoby na výsev

Pro samotné výsevy stačí mělké nádoby (výška tak 5 – 10 cm). Na tvaru nezáleží, hranaté tvary jsou ale mnohem skladnější. V  zahrádkářských potřebách lze sehnat přímo výsevní misky, lze ala i úspěšně recyklovat plastové misky, v kterých se v supermarketech prodává maso nebo tetrapakové krabice od mléka. Nádoby musí mít na spodu odtokové otvory (když nejsou, nemilosrdně je prorazíme)

Výsevní substrát

Tématu pěstebního substrátu jsem se již  věnoval v minulých článcích. Zde například najdete několik návodů na pěstební substráty. Jelikož se v brzkých jarních měsících kvůli počasí může těžko shánět čerstvá zemina z krtinců , lze použít na výsev čistě jen prosátý kompost (můžeme koupit i baleny v zahradnictví), který můžeme eventuálně vylehčit agroperlitem, vermikulitem případně jen pískem nebo drobným štěrkem v poměru 2 – 5 ku 1 (na dva až pět dílu zeminy jeden díl vylehčujícího materiálu). Opět apeluji na nepoužívání směsí s rašelinou, což bohužel u nás znamená, nepoužívat žádné kupované směsi. Proč by se rašelině měl přírodní zahradník vyhýbat zde.

Setí

Pokud si k výsevu vybere některou z výše popsaných směsí, vše důkladně promícháme. Substrátem naplníme pěstební nádoby až po okraj. Lehce upěchujeme třeba menší dřevěnou destičkou. Semínka ze sáčku si nasypeme do dlaně a druhou rukou je odsud odebíráme mezi dva prsty (palec, ukazováček) a cukrujeme jimi po povrchu výsevní misky. Čtenářům se omlouvám za možná až přehnaně názorný popis, na druhou stranu i já jsem kdysi sypal semínka přímo ze sáčku, což vedlo k nerovnoměrnému rozmístění klíčících rostlinek v misce (viz. hustota výsevu). Při výsevu platí poučka starých hospodářů: „ Tvrdá postýlka, měkká peřinka“.  Tvrdé postýlky jsme docílili mírným upěchováním zeminy před setím, měkkou peřinku získáme zasypáním kompostem přes síto.  Jednotlivé misky si označíme popiskem.

Hloubka výsevu

Tedy jakou vysokou vrstvou semínka překrýt? Tenkou. Výšku vrstvy by měla být dvojnásobek velikosti semínka. Úplně drobná semínka (např. celer, begónie, petúnie, lobelky) jen lehce  poprášíme jemným pískem, případně vůbec ničím.

Hustota výsevu

Semínka se snažíme vysít rovnoměrně a spíše střídmě. Vzcházející rostlina by měla mít prostor pro rozvinutí prvních děložních lístků. Navíc husté výsevy jsou mnohem náchylnější na tzv. padání klíčních rostlin (houbová choroba). Mnoho pěstitelů se snaží za každou cenu udat všechny semínka ze sáčku, bezpečně zde však platí: „méně je někdy více“. A raději než množství uťáplých sazeniček si vypěstujeme zdravé a silné jedince. Při výsevu druhů s většími semeny (např. okruky, cukety, dýně, můžeme to ale aplikovat i na rajčata) raději  než výsev na široko, využijeme menší květináče. Do každého zapíchneme 2 až 3 semínka.

Po výsevu

Hned po výsevu je důležité výsevy zavlažit. Abychom nevyplavili semínka, použijeme raději postřikovač než konvičku (tu jedině s růžicí).  Pro udržení vlhkosti můžeme vrch misek nebo květináčů překrýt potravinářskou fólii. Vlhkost pravidelně kontrolujeme a případně zaléváme.

Přepichování (pikýrování)

Po nějaké době, kdy rostlinky vzešly, je budeme muset přepikýrovat, tedy přesadit do samostatných květináčů nebo sadbovačů. Nejvhodnější doba je, když už jsou první dva děložní lístky krásně vyvinuté a zelené a rostlinky si začínají vzájemně překážet. Květináče či sadbovače si předem naplníme vhodným substrátem – opět zejména směs kompostu, a nějakého vylehčujícího substrátu, vhodné je i doplnění o zeminu. V substrátu, kam budeme rostlinky přepichovat, vytvoříme pomocí dřevěného kolíku důlek. Rostliny ze výsevních misek vytahuje opatrně za lístky, pomáháme si například příborovým nožem, kterým uvolňujeme v půdě kořínky. Do důlku zapustíme rostlinu až po děložní lístky a přimáčkneme k ní zeminu. Následně zalijeme.

Fotonávod:

1. K prosátí kompostu můžeme použít i palstový kuchyňský cedník

???????????????????????????????

2. Kompost a agroperlit

???????????????????????????????

3. Zeminu z krtinců také prosejeme

???????????????????????????????

4. Vše dobře promíchat

???????????????????????????????

5. Hotový výsevní substrát

???????????????????????????????

6. Jako výsevní misku můžeme použít např. i krabici od mléka. Musíme ale uříznout jednu stěnu a do spodku udělat odtokové dírky.

???????????????????????????????

7. Plnění výsevní misky substrátem

???????????????????????????????

8. Shrnutí přebytečného substrátu

???????????????????????????????

9. Mírné utlačení

???????????????????????????????

10. Vysevát můžeme i do sadbovačů (na obrázku jsou vyrobené z reckylovaného papíru)

???????????????????????????????

11. Výsev – v jedné dlani semínka, druhou rukou je rozdělujeme do misek a květináčů.

???????????????????????????????

12. Překrytí semínek prosátým kompostem

???????????????????????????????

13. Důležité je i označení jednotlivých misek druhem a odrůdou

???????????????????????????????

14. Zálivka výsevu rozprašovačem.

???????????????????????????????