I když by se mohlo zdát čištění budek jako činnost kontraproduktivní nebo dokonce vůči obyvatelům budky záškodnická, vždyť si to tam chudáčci museli těžce nanosit. Opak je pravdou.

Je potřeba si uvědomit, že v ptačí budce se kupí kromě slámy, větviček, peří či chlupů použitých jako stavební materiál, také zbytky trusu a nestrávené zbytky potravy. Přestože většina ptáků je čistotných a hnízdo v budce průběžně uklízí (rodiče vynášejí trus a zbytky potravy pryč z budky) nedokážou ho samozřejmě vyčistit úplně. Ptačí budka se pak může stát prostředím, kde se množí a přežívají ptačí paraziti či zárodky různých nemocí, které můžou následně velmi oslabit mláďata vylíhlé v dalším roce.

hnizdo-v-ptaci-budce_286_269

hnizdo-v-ptaci-budce_287_270

Navíc takové „špinavé“ hnízdo není atraktivní pro ptačí nájemníky v dalších letech a ti ho pak nemusí ho vůbec osídlit.

Proto je čištění budek prospěšné pro samotné ptačí obyvatele a také zvyšuje pravděpodobnost obydlení v dalším roce.

Nejlepší doba k čištění hnízda je podzim a zima. V tuto dobu se nemusíme vůbec bát, že bychom nějakého obyvatele vyplašili. Nepotřebujeme vůbec žádné speciální nástroje,  zato se osvědčila malá motyčka, pomocí které staré hnízdo snadno vyhrneme. Pak také zkontrolujeme stav budky, proto je vhodné si vzít s sebou i pár hřebíku, kladivo a kleště.

cisteni-ptaci-budky_284_267

Přejeme hodně stálých obyvatel.

obydlena-ptaci-budka_283_266

Ptačí budky a krmítka najdete v našem eshopu.