Pěstování bylinek doma za kuchyňským oknem, na balkoně nebo na zahradě není složité. Ale pár základních rad je potřeba mít na paměti. Proto si v tomto článku můžete přečíst výběr toho nejdůležitějšího, co by vás mělo dovést k voňavé sklizni. Tak jdeme na to.

Sázení

Vhodné nádoby na sazení jsou určitě hliněné kvetináče nebo truhlíky, lze ale použít i látkové truhlíky či výrobky z plastu. Důležitá je volba správné zeminy. Bylinky většinou pocházejí z  chudších písčitých půd, těžké jílovité půdy mohou ztížit klíčení nebo hospodaření s vodou. Navíc při nadbytečném obsahu živin v půdě bylinky zbytečně přerůstají a hlavně ztrácejí svoji chutnost a aroma. Rozhodně bych se vyvaroval rašeliny – jednak rašelina půdu okyseluje, kdežto většina bylinek má radši lehce zásaditou půdu a navíc těžba rašeliny má negativní vliv na životní prostředí.

Substrát

Můj vlastní recepis na substrát k sázení bylinek zní takto: tři ingredience – kompost, písek, zemina ze záhonku nebo třeba z krtince v parku. Vše v poměru 1:1:1, protřepat, nemíchat anebo i klidně zamíchat. Ovšem, co pěstitel, to vlastní návod na substrát. Můžete se proto inspirovat v jiném našem článku.

Na dně květináče uděláme malou drenážní vrstvu z květináčových střepů, drobných úlomků cihel nebo kamínků. Přidáme vrstvu našeho čerstvě umíchaného koktejlu (tedy substrátu), necháme si rezervu asi 2 cm pod okraj květináče, lehce přimáčkneme semínka a zasypeme tak 1 cm substrátu. Množství semínek v květináči nemusí být nějak závratné – dávám tak 6-8. Pokud vzejdou všechna semínka, tak je při takovém množství potřeba je rozsadit.

Péče o bylinky

Po zasazení potřebují bylinky, kromě pravidelné pochvaly, jak pěkně rostou, světlo a vodu. Světlo jim dopřejeme výběrem vhodného místa. Jelikož se rády sluní až 6 hodin denně, je nejideálnější osluněné okno na jih, popřípadě na západ.

Se zálivkou to mají bylinky podobné jako většina pokojových rostlin. Ani málo, ani moc, zkrátka přiměřeně. Lepší je zalévat ráno nebo večer, tedy ve chvíli, kdy slunce zrovna do květináčů nepraží. Zaléváme odstátou vodou z kohoutku, aspoň tři hodiny v otevřené nádobě, pokud můžeme, tak dáme přednost dešťové vodě,

Jak jsem již psal nahoře, příliš mnoho živin škodí bylinkám a i chuťovým požitkům z nich. Proto se vyvarujte opulentnímu hnojení zejména umělými hnojivy. Co bych určitě doporučil je bylinkový čaj pro bylinky. Je to výluh z bylin bohatých na živiny (kopřiva, pampeliška, kostival, přeslička a jiné). Směs čerstvých bylin zhruba 100 gramů (u sušených ingrediencí jen 20 gramů) přelijeme1 litrem horké vody, necháme louhovat a po zchladnutí scedíme. Hotový výluh ještě naředíme odstátou vodou (1:1) a máme bylinný jonťák.

A jaké bylinky se hodí i na okenní parapet?

Bazalka, oregano, tymián, pažitka a také koriandr, šalvěj, rozmarýn, máta, majoránka či kopr. Vyberte si dle vlastní chuti.

V dalších článcích na naších stránkách se můžete dočíst o správném sbírání bylinek či sušení bylinek.

Abyste vždy věděli, jaké bylinky vám rostou v květináči

Určitě si truhlíky označte štítkem. A co takhle rovnou keramickou jmenovkou z chráněné dílny?

Keramické jmenovky

Keramické jmenovky k bylinkám