V naší rubrice „Za oknem“ se budeme věnovat pěstování vlastní úrody v bytech, balkónech a na terasách. Postupně tak zde budeme přidávat články s touto tématikou. Začneme ale velmi jednoduše – klíčením různých semínek, které můžeme rovnou jíst nebo přidávat do pokrmů. Mnoho z Vás tak jistě už pravidelně činí, tak pokud máte jakékoliv finty a fígle, určitě je napište do diskuze pod článkem.

Klíčení semínek je velmi jednoduchou zábavou, která má navíc spousty výhod. Alespoň trošku zabaví pěstitele v zimních měsících (nemyslím tím náročností klíčení, ale dopřeje mu správný pěstitelský adrenalin (vyklíčí, či nevyklíčí?). Doplní náš jídelníček o zajímavé chutě, klíčky jsou také velmi zdravé, což je v době chřipek (ať už normálních nebo v poslední době módních ptačích či prasečích) důležité. Hlavně je to velmi jednoduchý a téměř bezpracný postup, vhodný i pro začátečníky bez jakékoliv zkušeností.

Řeřicha setá

Na klíčení je určitě nejjednodušší řeřicha setá. Má velmi rychlý růst, takže do jednoho týdne od vysetí můžeme sklízet naši úrodu.

Potřebujeme jen misku nebo tácek, na který umístíme buničinu neboli vatu. Tu navlhčíme a nasypeme na husto semínka řeřichy. Misku se semínky umístíme na světlé místo s rovnoměrnou teplotou. Pak už jen kontrolujeme vlhkost vaty a případně zvlhčujeme. Semínka by neměla nikdy stát ve vodě, hrozilo by jejich plesnivění. Sklizeň probíhá pomocí nůžek, kdy odstřiháváme podle chuti a potřeby vzešlé rostlinky řeřichy těsně nad kořínky.

Misku s vlhkou vatou (filtračním papírem, plátýnkem apod.) používáme u druhů, kde chceme dosáhnout zelených výhonků. Vhodná je tak dále alfalfa, jetel, hořčice.

Sójové klíčky, čočka, obilí a další

Oproti klíčení řeřichy neprobíhá na vatě. Používají se totiž celé klíčky a ty by se následně z vaty těžko dostávali. Důležité je, aby semínka byly ve vlhku, ale ne v mokru. Výjimka je jen na začátku, kdy semínka zalijeme na cca 10 hodin vodou. Tu následně slejeme. Důležité je pravidelné (alespoň jednou denně) proplachování semen, zabrání se tak rozšiřovaní plísní a jiných nebezpečných mikroorganismů.  Používají se různé kupované nakličovací misky nebo si lze vyrobit vlastní klíčící nástroj ze zavařovačky. Víčko zavařovací sklenice propícháme tenkým hřebíkem a vytvoříme tak jakési sítko. Sklenici s klíčícími semínky proplachujeme tak, že ji naplníme čistou vodou a obrátíme vzhůru, aby voda mohla dírkami odtékat. Sklenice by měla být umístěná v teple a světlém místě.

Předkličovat tak lze spousty semen a semínek – čočka, mungo, cizrna, pšenice, ječmen, rukola atd.