Pod pojmem muškát si většina lidí představí převislou pelargonii zdobící balkóny a okenní parapety. Muškátu je však mnoho druhů a u některých lze kromě potěchy oka docílit i potěšení chuťových buněk. Navíc velmi snadno si muškáty na sirup vypěstujete i v bytě bez balkónu.

 

My jsme konkrétně zkoušeli experimentovat s druhem muškát vonný (Pelargonium filicifolium). Jeho netradičně tvarované listy jsou vysoce aromatické a na západ od nás velmi často používané na výrobu muškátového sirupu. Samotné rostlinky se nám podařilo koupit v Rakousku, kde jsme k nim dostali následující recept.

muskatovy-sirup-muskat-vonny_267_253

 

muskatovy-sirup-muskat-vonny_268_254

Jako ingredience jsou potřeba jen voda, cukr a muškátové lístky a to v objemovém poměru 2,5:2:1 (např. na 2,5 hrnku vody, 2 hrnky cukru a 1 hrnek lístků). Voda se společně s cukrem povaří až do mírného zhoustnutí. Poté se odstaví a namočí se do ní předem opláchnuté muškátové lístky. Ty se nechají asi 15 minut louhovat. Poté se tekutina přecedí a znova asi 5 minut povaří. Ještě horké naléváme do čistých sklenic. Sirup je dobré uchovávat v ledničce a co nejdříve spotřebovat.

muskatovy-sirup-vareni-sirupu_271_257

A jaký je náš dojem? Je to poněkud netradiční, ale příjemná chuť a v kombinaci s perlivou vodou velmi osvěžující.

muskatovy-sirup-vysledek_272_258