Bohatě plodící staré odrůdy

Při nákupu sazenic ovocných stromků v zahradnictví nebo ovocné školce jsme většinou konfrontování s mnoha odrůdami jednotlivých ovocných druhů. Můžeme samozřejmě šáhnout po řekněme stálicích posledních let ( například u jabloní Golden Delicious, Topaz, Idared nebo Šampion). Přibývají ale také nové a nové odrůdy, v jejichž popisku se mimo jiné dočteme o větší odolností proti chorobám a škůdcům, což přeci může vést ke snížení nutnosti používat chemické postřiky při ochraně těchto druhů. U nových odrůd nám tak většinou nezbývá, než to prostě vyzkoušet.

Stará odrůda Panenské české

Při hledání vhodných a zajímavých druhů pro naši zahradu se rovněž můžeme vydat i obráceně a porozhlédnout se třeba po tzv. starých odrůdách. Nejedná se ovšem o žádný krok zpátky. Můžeme se sice setkat s názory, že právě díky šlechtění nových odrůd, jsou tyto staré již překonané, což však není pravda u všech. Staré odrůdy pocházejí většinou z 19. století či začátku 20. století (najdeme zde ale odrůdy staré několik století), za tu dobu prošli již určitou přirozenou selekci. Jinými slovy, ty které nebyly kvalitní, nepřežily do dnešních dnů. Mnoho starých odrůd, které můžeme najít a většinou koupit v současnosti, poskytuje dobré vlastnosti například mrazuvzdornost, odolnost suchu, dlouhou uchovatelnost plodů, odolnost vůči chorobám a škůdcům. Důležitým rysem, pro který má pěstování starých odrůd určitě smysl, je rovněž chuťová a tvarová. Plody sice mohou být menší, než u novějších odrůd, zato jsou však jednotlivé odrůdy mnohem více chuťově variabilní, než ty novější.

Stará odrůda Parména zlatá zimn

Nejčastěji se starými odrůdami můžeme setkat u jádrovin. Právě již zmíněná pestrost je u starých jabloní případně hrušní velmi patrná. Kdysi bylo běžné, že se okolo domu pěstovali jabloně k přímé konzumaci (např. Grávštýnské, Míšenské), sušení (Booskopské, hrušeň Charneuská), kuchyňské zpracování (tzv. štrúdláky – Kardinál žíhaný) nebo moštování a pálení (Jadernička moravská, Panenské české). Staré odrůdy ovocných stromu také mohou být velmi odolné vůči chorobám. Například proti strupovitosti jsou odolné jabloně Hájkova muškátová reneta, Hvězdnatá reneta nebo Booskopské, z hrušní pak stále poměrně známá Wiliamsova. U peckovin můžeme zase nalézt odrůdy s dobrou tolerancí vůči Šarce – třeba Špendlík žlutý nebo Durancie.  Staré odrůdy ovocných stromů naštěstí zažívají určitou renesanci, a tak se na ně a jejich vlastnosti lze doptat ve větších ovocnářských školkách, případně přímo ve specializovaných školkách na staré odrůdy.

Seznam starých odrůd jabloní podle některých jejích charakteristik naleznete v jiném článku.

Landsberská reneta

Mezi mé tipy, kde koupit stromy starých odrůd patří. Některé ovocné školky rovněž stromy odesílají poštou po celé ČR:

Stanislav Boček  – http://www.ekocentrumkoniklec.cz/seznam-odrud-dostupnych-ve-skolce/ (kontakt: Ing. Stanislav Boček, [email protected], +420776872497 )

Radim Pešek  – www.stareodrudy.org

ovocná školka v Uherském Ostrohu www.prodejstromku.cz

Od naší čtenářky paní Květy zase přišel tip na školku u Zlína http://www.arbia.cz

Máte ve Vašem kraji jinou dobrou ovocnou školku? Pošlete odkaz na email [email protected] . Rád ji do článku doplním.

Pomůžeme vám vybrat správné staré odrůdy do zahrady

Nevíte, které staré odrůdy ovocných stromů jsou vhodné do vaší zahrady? Nebo, kde je správně rozmístit po pozemku, jak je vysadit nebo jak se starat ovocné stromy?  Rádi vám pomůžeme. Určitě se na nás obraťte: http://www.zahradnipomoc.cz/