Pomocníci v boji proti mšicím na rostlinách.

Jednoznačně nejznámějším členem jednotky proti mšicím je slunéčko. Popisovat ho zde nemá jistě cenu, protože ho zná určitě každé dítě. Je dobré znát  ale i larvu slunéčka, té totiž mšice také velmi chutnají. Larvička má černé 0,5 cm dlouhé protáhlé tělo se žlutými skvrnami s bradavkami na těle.

larva-slunecka_191_167

Slunéčko za rok pobytu na vaší zahradě zkonzumuje až 5000 mšic a navíc dokáže naklást až 2000 vajíček. V zahradě, kde se slunéčkům líbí, tak mšice nemůžou mít žádnou šanci.

Jak ale udělat naši zahradu pro slunéčka atraktivní? Předně nepoužíváme chemické látky k hubení mšic, upřednostňujeme pestrou skladbu rostlin. Nebojte se třeba vyset na zeleninový záhonek i květiny a bylinky, pestrost mají pomocníci velmi rádi. Dobrým zázemím pro ně je také kousek místa na zahradě, o který se pokusíme nestarat. Může to být například kout vzadu u plotu nebo okolo kompostu. Zde můžeme nechat pár větví na hromadě, listí či několik kamenů. Pokud si budeme tohoto malého divokého místa správně nevšímat, bude zde ideální noclehárna a zimoviště naších pomocníků.

Slunéčka velmi rády zimují ve skupině, které můžou čítat i stovky jedinců. Oblíbená místa jsou mezi kameny, pod kůrou stromů, ve starém dřevě ale i v odkvetlých rostlinách. Proto na zimu zkusme neostříhat všechny suché rostliny, poskytneme tak zimní úkryt pro pomocníky a při sněhové pokrývce či námraze se nám naskytne zajímavý pohled na květy obalené sněhem a ledem.

slunecko-dvaadvacetitecne_192_168

Slunéček existuje jenom u nás 70 druhů. Nejznámější je určitě slunéčko sedmitečné, existují ale i druhy bez teček, s dvěma tečkami, čtrnácti tečkami, mnoha tečkami, s černými, žlutými, červenými krovkami a tak dále. Dobré je vědět, že až na výjimky jde o broučky užitečné. Potravou těchto dalších druhů se tak stávají kromě mšicí ještě červci, svilušky, roztoči atd. Žluté slunéčko s 22 tečkami na krovkách neboli slunéčko dvaadvacetitečné se dokonce živí padlím.

Slunéčko je dozajista symbolem užitečného pomocníka na zahradě, ale rozhodně ne jediným. Však uvidíte v dalších dílech seriálu Užiteční pomocníci na zahradě.