Metod pro uchování bylinek je vícero. Určitě nejjednodušší a nejužívanější postupem je sušení bylinek na vzduchu, případně pomocí tepla v sušičkách, na kamnech nebo v troubě.

Bylinky pro sušení používáme vždy čerstvé a čisté. Proto vás může napadnout otázka, zda je nutné je před sušením osprchovat?  A odpověď zní: „To záleží na situaci“. Pokud je vaše zahrada v lůnu panensky čisté přírody anebo aspoň daleko od silnice či jiného prašného výdobytku civilizace, tak vám bude stačit vybrat jen neznečištěné lodyhy bylinek, jemně je oklepat a rovnou dát sušit. Nám, kteří máme zahradu uvnitř vesnice, města nebo poblíž silnic, bych raději doporučil bylinky před sušením lehce osprchovat studenou vodou a důkladně osušit například papírovou utěrkou.  I když se tím samozřejmě ztratí část aromatických látek.

Sušení bylinek na vzduchu

Při tomto nejjednodušším způsobu sušíme lístky nebo celé lodyhy při pokojové teplotě.

suseni-bylinek_256_244

  • Sušení bylinek v zavěšení

Po důkladném osušení k sobě svážeme 5 až 8 stonků. Nyní mám dvě možnosti, jak bylinky sušit. Při první variantě vezmeme papírový pytlík, uděláme dírku do spodku a svazek bylinek do něj vložíme tak, aby stonky směřovaly směrem k dírce, kterou prostrčíme provázek. Druhá varianta je bez pytlíku. Prostě jen bylinky svážeme k sobě. V obou případech svazečky bylinek zavěsíme „hlavou dolů“ v dobře větrané, tmavé místnosti s teplotou 20 – 25°C. Nikdy nesušíme na přímém sluníčku.

Sušák na bylinky

Kovový sušák na bylinky k zavěšení

A jaký je rozdíl v pytlíkovém a bezpytlíkovém přístupu? Při použití papírového pytlíku si bylinky lépe zachovávají barvy a také se na ně nepráší, což oceníte při jejich sušení třeba ve stodole. V bezpytlíkové variantě zase proudící vzduch bylinky rychleji vysuší, v bylinkách tak může být zachováno více aromatických látek.

suseni-bylinek_257_245

 

  • Sušení bylinek na podložce

Tato metoda se používá pro sušení bylinek s krátkými stonky nebo k sušení jednotlivých lístků. Nejideálnější pomůckou je na dřevěném rámu natažené plátno, gáza či okenní síť proti hmyzu. Bylinky můžou tak volně dýchat i zespoda a nehrozí zapaření. Vhodné jsou také přepravky na zeleninu, vyložené balicím papírem. Ty navíc lze na sebe snadno stohovat, čímž se šetří místo. Pokud takovou pomůcku nemáme, lze bylinky jednoduše rozprostřít na tác či nepotištěný papír. V takovém případě je však častěji kontrolujeme a obracíme.

suseni-bylinek_259_247

Sušení bylinek pomocí tepla

Tato metoda je výrazněji rychlejší, ovšem při příliš rychlém vysoušení při vysoké teplotě, se ztrácí barva a většina účinných a aromatických látek. Dobrá volba je určitě elektrická sušička s možností regulace výkonu. Při sušení v troubě by měla být teplota v rozmezí 30 – 40 °C, navíc trouba by kvůli cirkulaci vzduchu měla být pootevřená. V první verzi tohoto článku publikované před pěti lety jsem nabízel i variantu sušení v mikrovlnné troubě. Jelikož mně to vlastně nebylo nikdy příliš sympatické a proto jsem to vlastně sám nikdy nevyzkoušel, už zde návod vystavovat nebudu a nechám na případných zájemcích, aby sami zapátrali na internetu.

Aby se vám bylinky v truhlíku nebo na záhonu nikdy nepopletly, označte si je našimi keramickými jmenovkami vyrobenými chráněnou dílnou.

Keramické jmenovky

Keramické jmenovky k bylinkám