Květen je pro zahradníka hektický čas, kdy prostě není čas na žádné složité vyvařování. Květen je ale také doba, kdy bylinky (hlavně ty vytrvalé) již vesele obrážejí novými voňavými listy. Výroba vaječné omelety s bylinkami zabere včetně natrhání bylinek jen pár minut a výsledné jednoduché jídlo je bombastické.
Na jednu porci, tedy 1 ks omelety, jsou potřeba 3 ks co nejčerstvějších vajíček a jedna plná hrst (nešetřit) směsi různých bylinek, které naše zahrada (balkón) poskytuje – např. šalvěj, tymián, oregano, pažitka, petrželka, bazalka, použít lze i lístky „plevele“ např. mladé lístky bršlice nebo smetanky lékařské.
Listy opláchneme a velmi nahrubo nakrájíme. Vajíčka rozkvedláme a vlijeme do hodně rozpálené pánve s trochou oleje nebo másla a přihodíme bylinky. Velmi lehce vařečkou zapracujeme bylinky do vaječné hmoty, osolíme a opepříme. Směs nemícháme, jen pokud bude prostředek stále hodně tekutý, párkrát omeletu uprostřed jemně natrhneme. Omeleta se neotáčí, ale v momentě, kdy spodní strana už je krásně dozlatova, omeletu přehneme na půlku a necháme ještě necelou minutu na pánvi dopéct. Vnitřek omelety tak zůstane příjemně vláčný.
Rovnou z pánve na talíř, k tomu čerstvé pečivo a víc není třeba.