Špaček je pták, který jistě vyvolává nejplamennější diskuze mezi pěstiteli. Zatímco část mu nemůže přijít na jméno kvůli jeho dovednosti očesat celý strom třešní (ostatně své si s hejny špačků zažívají každoročně i vinaři), další mu rádi vyvěšují budky přímo na svém pozemku. Jelikož tyto budky zvané špačník nebo také špačkovník naleznete i v našem obchůdku, pokusím se stručně nastínit, jak to s tím špačkem vlastně je.

Špaček je o něco málo menší než kos, je také tmavý ale až s nádechem do tmavě zelené, kovově lesklé barvy. Je většinou tažný, zpět se však vrací již na přelomu února a března.

Špaček jen přesně druh, na kterém můžeme ukázat, že v přírodě není nic černobílého. Tedy že na první pohled neužitečný živočich, může být naopak i velmi prospěšný, anebo že i užitečný druh má své „mouchy“. Po většinu roku je totiž špaček pro zahradníka nezbytným pomocníkem v boji proti škůdcům z řad nejrůznějšího hmyzu. V oblibě má larvy, červy a také plže (tedy slimáky a šneky). Problém ale je v tom, že má také velmi rád ovoce či různá semena a to už většina pěstitelů neocení.

spacnik_382_363

Špačkova „užitečnost“ a „škodlivost“ souvisí i s jeho chováním. Zatímco po jarním návratu z teplejších krajů a v době hnízdění, se špaček příliš nehoufuje (a když tak jen do menších hejn), po vyvedení mladých má tendence utvářet mnoha tisícová hejna. Ty dokážou v malé chvíli očesat celý vinohrad (anebo olivový háj ve Středomoří). Velké hejno, sice poskytuje špaččímu jedincovi bezpečí před predátory, na druhou stranu nikdy nemůže najít tolik hmyzu k potravě. Proto jsou nuceni pořádat loupeživé nájezdy na naši úrodu.

Vyvěšovat tedy špačníky nebo ne?

Pro zajímavost, vyvěšování budek pro špačky má vlastně již velmi dlouhou tradici. K jejich vyvěšování však nevedla touha pomáhat špačkům ale chuť po čerstvé zvěřině. Mláďata špačka bylo totiž brány jako zpestření jídelníčku. Ale i v současné době je mnoho lidí, kterým špaček nevadí a naopak mu vyvěsí budku. Jak již je popsáno výše v článku, na jaře a v létě převažuje na jídelníčku špačka živočišná strava, kterou převážně krmí i svá mláďata v hnízdě. V tuto dobu se nám tedy stará o zahradu, aby se zde nepřemnožil nevítaný hmyz. Budka na zahradě obydlená špaččí rodinkou také paradoxně pomůže ochránit úrodu třešní.  V době hnízdění si špaček hlídá své území před jinými konkurenty a tak odhání cizí špačky ze zahrady. Samozřejmě nějaké ty třešně spořádá i ubytovaná rodinka, avšak celý strom nikdy očesat nedokáže.

spacek-hejno_381_362

Jiné je to samozřejmě na podzim s velkými špaččími hejny. Zde bohužel na ně platí jen plašení hlukem nebo ochrana úrody sítěmi.

Přesvědčilo vás to k vyvěšení špačníku anebo stále patříte k zarputilým nepřátelům špačka?

 

Další ptačí budky nejenom pro špačka naleznete v našem obchůdku.