sýkora koňadra

Kdo by ji neznal. V zimě přilétají na ptačí krmítka v velkém počtu. Nemají také vůbec problém obydlet na zahradě vyvěšenou ptačí budku. Jsou krásně žluté a hlavně velmi užitečné.   

Sýkora koňadra (latinsky Parus major, slovensky Sýkorka bielolícá, anglicky Great Tit)

Jak ji poznáme? Má třpytivě černou hlavu a čistě bílé líce. Spodní strana tělíčka je žlutá se širokým černým středním břišním proužkem. U samic je černý proužek užší, u mladých jedinců pak může úplně chybět. U dospělých samečků jsou letky a ocas modrobílé s černým proužkováním. Pro posílení vaší fantazie uvádíme i přepis zvukového projevu tohoto ptáčka (dle pánů Černého a Drchala) – zpěv je něco jako „cicibe cicibe“, vábení je jasné „pink“ a varuje svým „tcecer-ret“. Takto přepsané to mnoho neřekne, ale po naposlouchání jejího hlasu venku v přírodě si ji určitě nespletete.

sykora-konadra-s-patrnym-brisnim-prouzkem_94_89

Koňadra je opeřenec velmi neposedný. Neuvidíte ji nikdy sedět jen tak někde v klidu. Stále poletuje nebo poskakuje, často slétá na zem, prolézá různé skuliny a kde je krmítko, tam rozhodně nemůže chybět. Přes nebo možná právě pro svoji neposednost je velmi bázlivá a při jakékoliv pohybu v okolí okamžitě bere křídla na ramena.

Hnízdo si buduje z mechu, lišejníků, stébel či kořínků a to v různých dutinách a polodutinách a také velmi ráda hnízdí v ptačích budkách. (Hnízdí od dubna do začátku srpna a to dvakrát.

Sýkora na krmítku

sýkorky na krmítku

Ve stravování preferuje sezonní potraviny. To znamená, že v létě je hlavní složkou její potravy hmyz – hlavně pak housenky. Studie dokonce ukázaly, že koňadra je schopná zredukovat počet housenek v sadu až o 50%, což už je výrazná pomoc. V zimě pak konzumuje hlavně semena a plody rostlin.

Na krmítku ji nejlépe pohostíme semeny slunečnice, různými ořechy, občas kouskem jablka, v oblibě má také lojové koule.

Budka pro sýkorky

Budka pro sýkorky

Hnízdo si sýkora buduje z mechu, lišejníků, stébel či kořínků a to v různých dutinách a polodutinách. Rovněž velmi ráda hnízdí v ptačích budkách. Hnízdí dvakrát od dubna do začátku srpna. Nejlépe se pro sýkorku hodí typ ptačí budky zvaný sýkoník nebo sýkorkovník. Pro bezpečí hnízdících sýkorek by měla budka pro sýkorky splňovat některé charakteristiky.

  • velikost dna aspoň 20 x 20 cm
  • výška ode dna k vletovému otvoru aspoň 20 cm
  • kruhový vletový otvor o průměru 34 mm
  • vletový otvor by měl být chráněný kovovou ochranou

Více se o správném vyvěšování ptačích budek dozvíte v článku Ptačí budka na zahradě: jak vybrat tu správnou.