V naší encyklopedii ptactva, se kterým se můžeme setkat na našem krmítku, si dnes představíme vrabce. Nebude to ale tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Budeme se totiž bavit o dvou druzích.

Dnešní povídání bude jednak o vrabci domácím (latinsky Passer domesticus, slovensky Vrabec domový a anglicky House Sparrow) a dále o vrabci polním (latinsky Passer montanus, slovensky Vrabec poľný a anglicky Tree sparrow).

U nás se nejčastěji vyskytuje vrabec domácí (3-6 mil. hnízdících jedinců). Tento druh byl v minulosti považován za významného škůdce, proto byl také ve velkém vybíjen. V současnosti dochází kvůli nedostatku hnízdních míst a potravy dokonce k vymírání tohoto druhu, mimo jiné i proto byl vyhlášen Českou společností ornitologickou Ptákem roku 2003. Vrabec polní má u nás menší početní zastoupení (hnízdí zde do 1 mil. jedinců).

vrabec-polni-hneda-hlavicka-cerna-skvrna-kolem-ucha_142_114

Vrabec je pro svůj charakteristický vzhled snadno poznatelný. Sameček vrabce domácího má šedé čelo, hnědé temeno a výrazně černé hrdlo. Oproti tomu vrabec polní má skoro celou hlavičku hnědou, na hrdle stejně jako kolem ucha má černou skvrnu. Zajímavé je, že zatímco samice u vrabce polního je zbarvená stejně jako samec, u vrabce domácího je samička odlišná – jak to tak u ptactva bývá, je mnohem méně vybarvená.

Vrabci se vyskytují hlavně v hejnech. Ve větších skupinkách také rádi hnízdí. Jak už ale napovídají jejich druhové jména – domácí a polní, preferují oba druhy rozdílná stanoviště. Vrabec polní má radši zemědělskou krajinu, vesnice, okraje měst, zatímco vrabec domácí se vyskytuje spíše ve městech. Hnízdní v různých dutinách, okapech, nepohrdnou ale ani ptačími budkami. Oba druhy v zimních měsících rády využívají nabídky našich krmítek.

vrabec-domaci-sede-celo-cerny-naprsenka_139_112

Potravní zvyky mají oba vrabčáci stejné. Nejradši mají různé semena, obilí, rádi mají ale i poupata, ovoce či hmyz. Pro přikrmování na krmítku můžeme nachystat pestrou směsici zrní (pšenice, ječmen, proso) či jiných semen (mák, konopné a lněné semínko, semena řepky). Nepohrdnou však ani vyvěšenou lojovou koulí či nastrouhanou neslanou houskou.

Ptačí krmítka a budky najdete v našem obchůdku.