Internet je plný článků o kompostování a návodů, jak kompost co nejlépe založit. Na rozdíl od receptu třeba na pravé babiččiny buchty (co rodina či oblast, to originál), jsou si recepty na založení kompostu podobné.   Na první pohled se tedy čeho bát, úspěch je zaručen. Jenže recept na kvalitní kompost se stál různým přepisováním tak univerzálním, že až na světlé výjimky nezohledňuje to, že vlastně existují tři druhy (postupy) kompostování.

1) Studené kompostování:

Někdy se také uvádí název pomalé kompostování. Možná ani většina zahradních nadšenců netuší, že právě tento postup je nejčastější. Jedná se totiž o tu nejklasičtější variantu – menší kompostér či hromada s objemem do 1m3,odpovídá většině prodávaných kompostérů, je jedno zda jsou plastové, dřevěné či kovové, kam je materiál přidáván postupně po menších dávkách.

Výhody studeného kompostování:

– menší starost při zakládání

– bezúdržbovost

Nevýhody studeného kompostování:

– delší doba zrání kompostu

– nezničí se semena plevelů či zárodky nemocí

 

2) Horké kompostování:

Je o něco náročnější na přípravu kompostovacího materiálu a je také dobré častěji kontrolovat průběh samotného kompostovacího procesu.  Princip spočívá v dodání většího a druhově vyváženého množství kompostovacího materiálu najednou. V takovém případě poskytneme velmi vhodné podmínky k rozvoji vhodných bakterií již během pár hodin, což poznáme výrazným zvýšením teploty v kompostu, to mimo jiné napomůže k likvidaci semen a oddenků plevelů a choroboplodných zárodků. Pro horké kompostování se kromě větších najednou založených hromad se také využívají zateplené popř. otočné kompostéry.

Výhody horkého kompostování:

– výrazně rychlejší proces

– likviduje plevele a nemoci

– při správném postupu umožňuje zpracování velkého množství biomasy

Nevýhody horkého kompostování

– vyžaduje častější starost – hlavně překopávání

– vyžaduje více přemýšlení při založení (poměr zeleného a hnědého kompostovacího materiálu)

 

3) Vermikompostování

Zvláštní ale přitom vlastně úplně přirozený způsob kompostování.  Ke zpracování organického materiálu jsou zde využívány žížaly. Ne, že by ve výše dvou popsaných způsobech žížaly chyběly – při studeném kompostování se nacházejí po celou dobu, při horkém po skončení tzv. horké fáze. Rozdíl je v tom, že vermikompostování probíhá v uzavřených menších nádobách, do kterých se postupně přidává organický materiál, který žížaly s chutí a velmi rychle zpracovávají na kvalitní organické hnojivo. Tento způsob je velmi vhodný i do domů či bytů pro zpracování zbytků z kuchyně.

Výhody vermikompostování

– vermikompost je považován za vůbec nejkvalitnější organické hnojivo

– nepotřebujete zahradu

– rychlé a zábavné pro děti

Nevýhody vermikompostování

– svým zaměstnancům (žížalám) musíte vytvořit vhodné podmínky (teplota, vlhkost)

– hlídat žížalí dietu (některé věci by jim neudělali dobře)

 

Update 2017

Za těch šest roků, co je zde článek vystaven, jsem vytvořil u zákazníků mnoho přírodních zahrad (včetně návrhu optimálního  procesu kompostování v zahradě). Postupně jsem tak dospěl k poznání, že vytvořit ideální podmínky pro horkou fázi kompostu, je na běžné zahradě hodně těžké.  Samozřejmě to není nemožné, ale sám nyní lidem spíše navrhuji soustředit se na to běžné – tedy studené kompostování. Při pravidelném překopávání, je výroba kompostu také dostatečně rychlá. A odpadá zklamání, když se horké kompostování nedaří nastartovat.