Bez hnojení by to v zahradě nešlo. Dokazuje to mimojiné i široká nabídka různých druhů hnojiv v zahradnictví a drogériích. Hnojivo si však můžeme vyrobit sami, skoro bez nákladů a navíc z čistě přírodních surovin. Nejjednodušší na výrobu jsou zákvasy neboli jíchy

 Jsou velmi bohaté na dusík a další zvláště stopové prvky. Nejpřístupnějším je zákvas z kopřiv. Do dvou třetin plastové (např. velký kýbl od malířské barvy) nebo dřevěné nádoby, umístěné na místě, kde nebude vadit zápach, nasekáme na menší kousky čerstvé kopřivy. Neměly by však mít zralá semena. Kopřivy přelijeme odstátou nebo nejlépe dešťovou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Jednou denně směs promícháme. Délka kvašení závisí na počasí, průměrně trvá okolo čtrnácti dnů. Konec kvašení poznáme podle zklidnění směsi, přestanou se tvořit bublinky. Směs poté přecedíme. Před použitím ředíme v poměru 1 : 10 s vodou. Aplikujeme přímo ke kořenům jako podpůrnou hnojivou zálivku pro náročné plodiny. Zředěnou jíchu lze použít i jako postřik přímo na list, v takovém případě má navíc odpuzující účinky na mšice. Dále lze vyrobit účinnou jíchu z kostivalu nebo měsíčku lékařského. Využít můžeme i části různých druhů pěstované zeleniny např. výhony rajčat zbylé po vyštipování.  Jíchou můžeme zhruba jednou měsíčně zalívat ovocné stromy, okrasné rostliny a všechnu zeleninu s výjimkou cibule, česneku, hrachu a fazole. 

koprivova-jicha-priprava_517_492
hotova-koprivova-jicha_518_493