Je kompost vzniklý rozkladem listí. Používá se jako mulč k rostlinám, dobře vyzrálá listovka pak pro vylepšení půdy v květináčích a jako součást bezrašelinných substrátů pro pěstování rostlin.

Nejkvalitnější listovka je z listí dubu a buku, lze na ni však použít všechno listí, včetně toliko neoblíbeného a mýty opředeného ořešákového.

Můžeme použít dva postupy výroby listovky. Pro menší zahrádky stačí využít skoro bezpracnou metodu pomocí černých velkých igelitových pytlů na odpad. Do pytlů uděláme hřebíkem na různých místech díry. Pytel poté plníme shrabaným listí, po naplnění pokropíme listí uvnitř vodou a pytel zavážeme a protřepeme. Umístíme na stinné místo. Po roce máme v pytli kvalitní listovku vhodnou zejména k mulčování, za další rok pak listovka plně vyzraje a můžeme ji využít jako substrát k pěstování.

Na větším pozemku listí shromažďujeme na speciální kompostovací hromadě. Můžeme si vyrobit i jednoduchý kompostér: čtyři kůly zatlučeme do země a mezi nimi natáhneme pletivo, které bude bránit rozfoukání listů – na obrázku například zde. Čas, za který nám vznikne kvalitní listovka, je podobný jak u předchozího postupu.