Je tuhá zima, a tak většina zahradníků odpočívá, bilancuje a plánuje. Jenže doba, kdy opět zaboříme ruky do hlíny, se blíží. Navíc již můžeme na parapetu začít předpěstovávat některé druhy budoucí úrody nebo zkontrolovat klíčivost semínek. V článku najdete stručný časový rozpis plodin vhodných k setí od února do května.

Pokud jste pěstitel bez zahrádky – tedy pěstujete zeleninu a bylinky za oknem nebo na balkóně, je vhodné si spíše později obstarat rovnou sazenice na trhu. Vyhnete se tím dilematům, kam všechny ty ze semínek vyrostlé rostlinky zasadit.  Ale aby Vám to nebylo líto, můžete si doma naklíčit řeřichu či jiné vhodné semínka.

U starších semínek bychom si měli dopředu udělat test klíčivosti. Určitý počet semen (25 – 50) vysejeme do misky na vatu či filtrační papír. Zakryjeme skleněnou miskou popřípadě průhledným sáčkem a udržujeme stálou vlhkost. Do jednoho týdne by měla většina druhů začít klíčit. V případě, že hodně semínek vůbec nevzejde, měli bychom zvážit nákup semínek nových.  

vyklicene-osivo_303_283

Stručné kalendárium:

  • Únor – sejeme plodiny s dlouhou vegetační dobou – celer, celer řapíkatý, lilek a také ty, které chceme dříve sklízet a jsou odolné vůči chladu – salát hlávkový, rané zelí, kapusta, kedlubny, květák. Koncem února můžeme začít s předpěstováváním papriky. Při optimálním počasí je možné v teplejších oblastech koncem únoru již vysévat přímo na záhony mrazuvzdorné zeleniny – mrkev, petržel, pastinák a špenát. Tyto plodiny vydrží až -9°C, nemusíme se tedy o ně příliš bát.
  • Březen – nejčastěji se vysévají semínka pro předpěstování právě v tomto měsíci. Pokud si tedy nejsme jistí, kdy začít předpěstovávat nebo nemáme čas rozložit výsev do více termínu, setím v březnu nemůžeme skoro nic zkazit. Do květináčů a truhlíků na okně tak sejeme rajčata, papriky, okurky, pór, brokolice, salát hlávkový, košťáloviny a bylinky. Do volné půdy můžeme přímo sít mrkev, petržel, pastinák, špenát, ředkvičky, hrách, kozlíček polníček anebo černý kořen.
  • Duben – většinou se již nic nepředpěstovává. Semínka sejeme přímo do volné půdy na záhonech: zelí, mangold, černý kořen, hrách, listová zelenina, červená řepa, kopr, ředkve, ředkvičky, roketa, košťáloviny. Z předpěstovaných sazeniček můžeme po otužování přesazovat do volné půdy saláty, zelí a kedlubny.
  • Květen – po půlce května přesazujeme do volné půdy předpěstované sazeničky celeru, rajčat, paprik, okurek, bylinek a dalších, co nám na okně ještě zbyly.