Rady pro první práce v první květnový týden a dále povídání o plevelu. Plevele jsou totiž tématem současných dnů pro většinu pěstitelů. Je nutné je úplně odstranit? A nejsou třeba aspoň trošku užitečné?

Odkud získal měsíc Květen svůj název je určitě patrné.  V květu jsou jabloně, šeříky, jírovce, kosatce, konvalinky, různé skalničky, jahodníky a desítky dalších druhů v přírodě i přímo na zahradě. Kromě intenzivního kvetení rostlin nám však jaro v plném proudu dokazují i některé jeho méně oblíbené projevy. Zejména „bohatá úroda“ plevelů přináší většině zahrádkářů nemalé starosti. Pravda, nevítané rostliny (tedy ty označené jako plevel) se snažíme usměrnit v průběhu celého roku, ale právě v květnu bychom pletí neměli zanedbat. Malé zrovna vyrašené sazeničky zeleniny nebo květin mohou být bujně a rychle rostoucími plevelnými rostlinami utlačeny. Přesto ale z plevelných rostlin nedělejme úplného nepřítele. Naopak plevel udržený v určitých mezích přináší některé výhody.

posedlost-plevelem-nekdy-vede-k-absurdnim-zasahum-z-herbicidem-pravidelne-strikaneho-svahu-se-pri-ka_507_483

Chrání půdu před nepříznivými vlivy – přehříváním nebo před erozí způsobenou větrem či kapkami vody. Zastíněná půda zůstává déle vlhká a kyprá. Plevel může odlákat některé potencionální škůdce a taky může sloužit jako úkryt pro užitečné živočichy (např. dravé brouky, slunéčka). A v neposlední řadě některé druhy plevelů nám mohou zpestřit jídelníček. Například ze smetanky lékařské čili lidově pampelišky vyrobíme z květů pampeliškový med nebo dokonce i víno (receptů je plný internet), mladé lístky se zase využijí do salátů. Z mladých lístků úporného plevele bršlice kozí nohy zas uvaříme výbornou polévku či špenát, častý plevel trávníku – sedmikráska chudobka svými jedlými květy (sbíráme jen na nehnojených trávnících) oživí každý salát.

plevel-v-travniku-chudobka-sedmikraska-dle-meho-nazoru-dokaze-zpestrit-jinak-fadni-verejna-mista_508_484

Zkusme alespoň někde plevele tolerovat. Nikdy si jej ale nenechme přerůst přes hlavu. V momentě, kdy začínají rostliny plevele kvést a hrozí jejich vysemenění, je vytrhneme. Abychom využili živiny, které v průběhu růstu plevel nashromáždil ve svém těle, můžeme nechat tyto rostliny volně položené na záhoně jako mulč.

mulcovani-plevelem_492_471

Jahody

Kromě odstraňování plevele v okolí právě vcházejících výsadeb bychom se také měli zaměřit na záhony s jahodníkem. Pomalu jej začneme připravovat na sklizeň. Záhony prokypříme, zbavíme plevele a můžeme přidat vrstvičku dobře vyzrálého kompostu. Až se bude blížit doba dozrávání jahod je výhodné tyto záhony zamulčovat (pokrýt povrch zeminy)například slámou, pilinami nebo posekanou trávou. Za deštivého počasí tak nebudeme mít od bláta boty a hlavně ani samotné jahody. Navíc jahody na zamulčovaných záhonech méně hnijí, protože se nedostávají do přímého kontaktu se zeminou

Výsevy

Za příznivého počasí již ven do půdy vyséváme okurky, cukrovou kukuřici, tykve a fazole tak, aby rostliny vzešly po půlce května. Aktuálně zejména u kořenové zeleniny nezapomínáme na jednocení vzešlých výsadeb.  

Trávník

O svoji péči se také hlásí již naplno rostoucí trávník. Je stále vhodná doba k provedení vertikutace – tedy vertikálního řezu spojeného s odstraněním staré plsti a mechu. Na menší trávníky bohatě stačí vertikutační hrábě na větší už je lépe si pořídit (nebo půjčit) elektrický či benzínový vertikutátor.  Vertikutaci provádíme na čerstvě posečeném trávníku. Místa, kde tráva chybí nebo je značně prořídlá, doséváme travním semenem.