Domácí pěstování bylinek přináší mnoho potěšení a také pestrou směsici ingrediencí do naší kuchyně. Bylinky můžeme použít na vaření, bylinné čaje vlastní výroby a mnoho z nich také jako léčivé bylinky pro posílení zdraví apod. Společné mají to, že obsahují aromatické a další účinné látky, které je zkrátka dělají bylinkami. Vhodným postupem při sklizni bylinek můžeme ovlivnit kvalitu a množství obsažených látek.

Bylinky samozřejmě můžeme sbírat a využívat v čerstvém stavu, v takovém případě se řídíme hlavně aktuálními potřebami naší kuchyně a ustřihneme si, kolik právě potřebujeme. Je ale dobré myslet také na zásoby na zimu, které si vytvoříme z naší sklizně. Pak si je dobré řídit se následujícími radami. Většina bylinek má nejvíce obsahových látek v listech a je nejaromatičtější tedy nejvoňavější těsně před rozkvětem, kdy se na bylince objevují první květní pupeny, ovšem květ se ještě plně nerozevřel. Ilustrativně je tento moment ukázán na obrázcích níže (po rozkliknutí obrázku se objeví popisek). Množství obsažených látek je také dáno denní dobou. Nejlepší je sbírat bylinky ráno hned po oschnutí rosy. Přednost dáváme slunečným a suchým dnům a zdravým a nepoškozeným částem rostlin. Bylinky stejně jako ostatní rostliny dělíme na jednoleté a víceleté, tedy trvalky, podle toho přistupujeme i k jejich sklizni.

Sklizeň jednoletých bylinek

Jednoleté bylinky si můžeme dovolit prořezat velmi rázně. Používáme ostrý nůž či nůžky na bylinky a uřízneme těsně nad listem či rozdvojení stonku, přičemž ponecháme pár centimetrů stonku pro pozdější obrůstání.

Sklizeň víceletých bylinek

Zde se naopak snažíme sklízet střídměji. Ostrým nástrojem (nožem či nůžkami) odřízneme maximálně jednu třetinu lístků, myslíme na pozdější růst nových výhonů a při sklizni, která je zároveň sestřihem se snažíme podporovat kompaktní tvar rostliny.

 

[[nid:218; width: 389px; height: 496px;; styleName:image_info]]

[[nid:217; width: 388px; height: 642px;; styleName:image_info]]