Podzimní a zimní nečas je tu. Na zahradě toho už moc dělat nelze, a tak je vhodná doba na různé bilancování a plánování. Ale i nyní se můžeme postarat o to, aby práce na zahradě byla pro nás příští rok snazší. A to velmi oblíbenou činností – zimním přikrmováním ptactva. Krmením ptáčků v zimě podpoříme pomocníky, kteří se nám odmění svým apetytem v sezóně. Pro mnoho z nich jsou totiž základní letní potravou různé housenky, mšice, mouchy, komáři, drátovci ale i drobní slimáci a šneci – tedy povětšinou nevítaní hosté na naší úrodě.

Zimní krmení ptáčků má mnoho podob. Sypání zrní do krmítka pověšeného na zahradě, balkóně či umístěného na parapetě, vyvěšování lojových koulí či jablek v lese ale i třeba nedělně-vycházkové krmení kačen a labutí. Aby se ale z našeho dobrého úmyslu, nestala pro ptáčky nebezpečná past, je potřeba znát několik zásad jak a čím krmit.

ptaci-krmitko_275_261

Nejčastěji se ke krmení používá ptačí krmítko. To by mělo být se stříškou, aby nasypaná potrava zůstala suchá a nezapadla sněhem. Příkladem různých typů jsou krmítka v našem e-shopu. Nejklasičtější jsou určitě krmítka dřevěná, které lze zavěsit na větev či jinou konstrukci, nebo postavit na parapet okna. Dobrá jsou také tubové krmítka. Zrní v nich zůstává suché za každého počasí, díky zásobníku se nemusí tak často plnit. Jsou určeny hlavně pro menší druhy ptáků (sýkorky, brhlíci, vrabci atd.), tyto krmítka tak řeší problém s nájezdy holubů při krmení ptáčků ve městech.  Zajímavou alternativou například do městského bytu bez balkónu je krmítko na okno, které pomocí přísavek umístíme přímo na sklo.

Velmi zásadní je složení samotného ptačího menu. Nejzákladnější ptačí pochutinou jsou všemožná semena – slunečnice, proso, mák, lněné semínko, konopí a také různé ořechy – vlašské, lískové. Nyní je už nejspíš pozdě ale na příští sezónu se můžeme také předzásobit plody jeřabin, bezu, svídy a jiných divokých plodů. Aby ptačí strava byla co nejpestřejší, můžeme do krmítka také přidat strouhanou mrkev, ovesné vločky, tvaroh, či neslanou strouhanou housku. Vhodné jsou také nesolené tuky jako lůj, sádlo ale i rostlinné tuky. Některým ptáčkům zase udělá radost zavěšené jablko.

ptaci-krmitko_161_137

Naopak na krmítko by nikdy nemělo přijít cokoliv se solí (ta je pro ptáky jed), zkažené potraviny, nevhodné jsou také těstoviny a čerstvé pečivo. I když při krmení kachen a labutí, se naopak měkké pečivo doporučuje a naopak bychom je neměli krmit starým (tvrdým) pečivem, kdy jim hrozí poranění.

Důležitou věcí při krmení je pravidelnost. Naši strávníci si totiž velmi snadno a rádi zvyknou na naše krmítko. Při delším vynechání krmení pak marně čekají na svůj pravidelný oběd, což může být při tuhé zimě pro ptáčka velmi nebezpečné. Pokud krmíme například na chalupě, je vhodné používat již zmíněné tubové krmítka nebo velká samonásypná krmítka.

Krmíte ptáčky v zimě? A létají Vám na krmítko nějaké zajímavé druhy? Podělte se s námi o tom na příklad na našem Facebooku.